Syvä sukellus suomalaisesta kansanrunosta

Syväsukellus suomalaisesta kansanrunoutuksesta

Oletko kiinnostunut suomalaisesta kirjallisuudesta, varsinkin runosta? Lue tämä artikkeli, koska se saattaa kiinnostaa sinua. 

Taide on laaja asia. Sillä on eri merkitykset kaikille. Ja kirjallisuus on taiteen muoto, jolla on suuri vaikutus ja joka heijastaa yhteiskuntaamme. Kaikki ovat yhteydessä kirjallisuuteen riippumatta siitä, missä olet maailmassa. 

Kirjallisuus on voimakas, koska se voi saada ihmiset liikkumaan ja aiheuttaa muutosta ympäri maailmaa. Se voi auttaa äänettömiä ihmisiä levittämällä mielipiteensä kaikille. 

Täällä Kitulan kulttuurikaupassa uskomme, että kirjallisuus on tärkeää paitsi yhteiskunnassamme myös koko maailmalle. Se antaa meille tavan pysyä irti itsestämme ja paeta ankarasta todellisuudesta elää tässä jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.

Olemmeko herättäneet kiinnostuksesi? Sitten esitellään sinulle mielenkiintoinen suomalainen runous. Tämä kirjallisuus on ollut olemassa vuosisatojen ajan. 

Suomalaista runoutta pidetään monimutkaisena, elävänä ja rikkaana runomuotona. Se voi vaikuttaa tunteisiin joka kerta, kun luet sen. Vaikka keskimääräinen suomalainen ihminen ei ymmärtäisi sitä, häntä voidaan pitää yhtenä musiikillisimmista ja runollisimmista ihmisistä maailmassa.

Suomalaista kansan runoutta oli olemassa 1700-luvulla 1700-luvulle saakka, mutta se alkoi kadota vuosisadan päättymisen jälkeen muusta Euroopasta tulevan uuden runostyylin vuoksi. Tämä tyyli on rytminen ja houkuttelee kaikkia. 

Yksi syy siihen, että suomalainen kansanrunous katosi hetkeksi, on se, että 1500-luvun papisto. He eivät antaneet ihmisten jakaa, kertoa tai edes laulaa pakanallisia rituaaleja tai tarinoita. 

Vaikka on olemassa yrityksiä tai aikoja, jolloin tämä kirjallisuuden muoto oli kuoleman partaalla, tutkijat, harrastajat ja muut taiteen muodosta kiinnostuneet pitivät sitä hengissä suullisen perinteen kautta. 

Osa alkuperäisestä suomalaisesta kansanrunosta sisältää laulun sanoituksia, koska osa sanoista laulettiin yleisölle. Niitä on tarjolla paljon, mutta joitain ei voida kääntää englanniksi, koska on sanoja, joilla ei ole vastaavaa merkitystä kielellä. 

Jos käännit alkuperäisen runon ajattelematta, saatat päätyä puoliksi paistettuun kappaleeseen. Ja loppujen lopuksi teoksen konteksti menetetään. 

Kalevala 

Tätä teosta pidetään yhtenä parhaista suomalaisesta kirjallisuudesta. Perinne alkoi yli 3000 vuotta sitten. Käyttämällä suullista perinnettä joissakin Karjalan maakunnan osissa ja Elias Lonnrot -nimisen lääkärin avulla tämä taidemuoto selviytyi ajan koetuksesta. 

Lonnrot matkusti ympäri maata koottaakseen tarinan ja säilyttäen suomalaisten muinaiset tarinat. Hänen tekemänsä kokoelma julkaistiin vuonna 1835. 

Tuhansien vuosien historiassa on ollut olemassa jopa Beowulf, joten lukea on 2 miljoonaa jaetta. Mutta kukaan ei tiedä kuinka paljon tarinoista menetettiin vuosisatojen ajan. 

Popkulttuurissa Sormusten Herran kirjailija JRR Tolkien sai Kalevalan inspiraation kirjoittaa sarjan. Erityisesti Gandalf mallinnettiin Väinämöisen nimiselle hahmolle. Hän käytti myös suomen kieltä pohjalta sarjassa käyttämälle haltia-kielelle. 

Tunnetut suomalaiset runoilijat

Eino Leino, joka

tunnetaan myös nimellä Armas Einar Leopold Lönnbohm, hän on yksi Suomen kansallisista aarteista, koska hän on osallistunut kirjallisuuteen. Hänen teoksissaan on sekä modernismia että vähän Kalevalaa. Hän kirjoittaa usein aiheesta rakkaus, luonto ja epätoivo. 

Tässä on joitain Leinon töitä: 

 • Helkavirsiä
 • TalviyöK.Mukka 
 • Simo Hurtta

Timo

Mukka on kiistanalainen suomalainen runoilija, kirjailija ja taiteilija. Hän kirjoittaa usein lappilaisten elämästä. Hänen teostensa teemat puhuvat yleensä lappilaisten seksuaalisesta intohimosta ja omistautumisesta. Vaikka hän kulki jo varhaisessa iässä, jotkut hänen pitkäaikaisista teoksistaan ​​saivat tunnetuksi sen jälkeen, kun se oli sovitettu hopeaseulaan. 

Tässä on joitain Mukan töitä: 

 • Tuula Mukan kuu
 • Punaista

Risto Rasa

Tämä suomalainen runoilija on kotoisin Somerosta ja työskentelee kirjastonhoitajana. Rosa kirjoittaa usein luonnosta. Hän julkaisi kahdeksan runokokoelmaa koko uransa ajan. 

Tässä on joitain Rasan teoksia: 

 • Metsän seinä on vain vihreä ovi 
 • Kulkurivarpunen
 • Hiljaa, nyt se laulaa 
 • Kaksi seppää 
 • Rantatiellä 

Eeva Kilpi

Eeva Karin Kilpi on palkittu suomalainen kirjailija, runoilija, kirjailija ja feministi. Hänen teoksensa keräsivät lukuisia palkintoja ja hän on kuuluisa kaikkialla maailmassa. Hän kirjoittaa usein feministisestä huumorista, josta tuli suosittu kaikille. 

 Nämä ovat palkintoja, jotka Kilpi sai koko uransa ajan: 

 • Valtion kirjapalkinnot (1968, 1974, 1984)
 • Espoon mitali (1977)
 • Pro Finlandia -mitali (1974)
 • Runeberg-palkinto (1990)
 • Alfred Kordelin yleinen edistymis- ja koulutusrahastotilin palkinto (1999)
 • Karelia-palkinto (2001)
 • Kiitos kirjapalkinnosta (2002)
 • Nils Ferlin-priset (2007)

Tässä on joitain Killin teoksia: 

 • Laulu rakkaudesta ja muita runoja
 • Terveisin
 • Runoja
 • Ennen kuolemaa
 • Animalia

Vinkkejä runon kirjoittamiseen 

Oletko innoittanut lukiessasi artikkelin ja haluatko yrittää kirjoittaa oman kirjallisen teoksen? Sitten tässä on joitain vinkkejä, joiden avulla voit aloittaa. 

Eri runojen lukeminen

Voit parantaa kirjoittamistasi lukemalla paljon runoja. Voit oppia, kuinka runoilijat kirjoittavat kappaleitaan lukemalla sen. Internetin avulla voit katsella suomalaisia ​​runoilijoita. 

Kokeile kaikkea 

Voit kokeilla erilaisia ​​runoja, jotta voit rakentaa tarvitsemasi taiton. Voit myös löytää tyylisi, joka sopii sinulle riippumatta siitä, ovatko heiku- tai ilmaisjakeita. Oppimalla jotain uutta, voit löytää todellisen kirjoitustyylisi. 

Älä pelkää riimejä

Kun olemme vielä lapsia, meitä kannustetaan kirjoittamaan runoja, jotka täytyy riimittää. Mutta ikääntyessämme huomaamme, että runojen kirjoittamisessa on erilaisia ​​tyylejä. Voit leikkiä riimeillä ja miettiä, miten aiot käyttää niitä runon piristämiseen. 

Pidä päiväkirjaa

Sinun on aina pidettävä mukanasi päiväkirjaa tai muistilappua. Runon idea voi tulla ja mennä hetkessä. Siksi päiväkirja on aina olemassa, joten voit kirjoittaa idean joka kerta, kun saat idean, etkä halua mahdollisuutta menettää sitä. 

Löydä uusia runollisia laitteita.

Uusien runollisten laitteiden tutkiminen ja hyödyntäminen hyödyksi voi olla hyvä idea parantaa kirjoitustaitojasi. Se voi myös auttaa tuomaan uutta maustetta ja hauskaa työhösi. Erilaisten puhehahmojen, kuten synecdoche tai metonymia, käyttö voi antaa teoksellesi lisäyksen ja syvemmän merkityksen. 

Yksinkertaista

sanavalintaa, vaikka tämä onkin ristiriidassa yllä olevan kärjen kanssa. Molemmat kulkevat käsi kädessä. Sinun tulisi rajoittaa itsesi käyttämään kukkaista kieltä. Se tekee teoksestasi helpomman ymmärrettävän. Mutta tämä ei välttämättä tarkoita, että sinun on rajoitettava sanojen käyttöä. Sinun ei vain tarvitse korvata kappalettasi. 

Ole vapaa

Runolla ei ole sääntöjä, se tarkoittaa, että voit tehdä mitä haluat. Älä pidä itseäsi kirjoittamasta eri aiheista ja antamasta sille syvempää merkitystä. Voit kirjoittaa missä tahansa maailmassa. Jotkut parhaista työstäsi saattavat tulla odottamattomiin ja rajoittamattomiin hetkiin. 

Aloita kirjoitusryhmä 

Yhteyden luominen eri runoilijoihin voi auttaa sinua kirjoittamaan ja löytämään erilaisia ​​kirjoitusmalleja. Tämä voi myös olla hyvä lähde inspiraatioihin ja auttaa sinua mahdollisen kirjoittajan esteen läpi. Tämä voi olla tapa jakaa työsi muiden kanssa. 

Tutustu muun tyyppisiin luoviin kirjoituksiin. 

Sinun ei pitäisi vain pitää kiinni runojen kirjoittamisesta loppuelämäsi ajan. Yritä löytää muita kirjallisuusmuotoja, kuten esseitä, novelleja, romaaneja ja monia muita. Se auttaa aivoasi ja kirjoitustyyliäsi eroamaan kaikista muista runoilijoista. 

Pikatiedot

Ennen kuin menemme tänne, on joitain nopeita ja mielenkiintoisia faktoja runosta, jotka räjäyttävät mieltäsi: 

 • ‘Ei kiitos’, maailmankuulun EE Cummingin itsejulkaisu runous oli omistettu neljälletoista julkaisijalle, jotka hylkäsivät hänet.  
 • Alkuperäisessä runossa Romeolle ja Julialle Shakespeare muutti Julian iän 15: stä 13: een
 • . Auttaakseen häntä kirjoittamaan Amy Lowell osti 10000 tikkua sikareille.

Kiitos tämän artikkelin lukemisesta. Toivomme tapaavamme sinut pian Kitulan kulttuurikaupassa. Jos sinulla on kysyttävää, huolenaiheita, ehdotuksia tai kommentteja, voit ottaa meihin yhteyttä käyttämällä Ota yhteyttä -sivullamme olevia tietoja.

Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää tarjoamistamme palveluista ja työpajoista täällä Kitulan kulttuurikaupassa, voit vierailla aiheeseen liittyvillä sivuilla. 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *